Leestijd 2 minuten

De persoon of het curriculum vitae?

Potentieel of papier?

Regelmatig krijg ik de vraag “Hoe heb jij de stap genomen zonder HBO-papiertje?”  

Eigenlijk toch best gek he? Er staan zoveel vacatures open en er wordt zo zwaar gekeken naar het curriculum vitae. Maar waarom eigenlijk? Het hebben van een opleiding is van belang, of toch niet?

Wat vind jij? Gaat het om het afronden of hebben van een opleiding of juist om het hebben van de potentie, leergierigheid en doorzettingsvermogen?

Opleiding of werkervaring?

Heb jij de juiste opleiding en voldoe je ook nog aan de wensen van de vacature? Heb je dit goed uitgewerkt op jouw curriculum vitae? Gefeliciteerd! Je kans van slagen is zojuist behoorlijk gestegen.

Maar wat zegt zo’n papiertje nou eigenlijk over een persoon? Precies, het laat zien waar iemand heeft gewerkt of gestudeerd. Maar wat je niet kan herleiden van een stukje papier, is wat een persoon wel of niet in staat stelt zijn of haar functie op de juiste manier uit te voeren. Ben je het daar mee eens? Helaas merken wij in de praktijk nog altijd niet de effecten. Zonde van al dat onbenutte talent! 

Volgens Solutable ligt hier juist een mogelijkheid voor gezonde groei in de arbeidsmarkt. Gelijke kansen en het benutten van potentieel boven het hebben van een cv. Werken aan het verbinden van vraag en aanbod waarbij we kijken naar de overeenkomsten tussen werkervaring en leervermogen. Naar interesses en capaciteiten waarbij we rekening houden met de huidige cultuur.

Laat ik mezelf als voorbeeld stellen

Als ik even naar mezelf mag kijken ben ik een vrouw uit de praktijk. Ik ben nog nooit gelukkig geworden van 5 dagen in de schoolbanken zitten met mijn neus in de boeken. Betekent dat dat ik een functie niet kan uitvoeren? Nee! Het betekent dat ik nieuwe dingen graag leer in de praktijk, ik zie graag hoe iets moet, ik stel graag vragen maar misschien wel het belangrijkst ik ga graag op ontdekking uit en dat is mijn manier van leren. 

Maar niet iedereen heeft dezelfde reden als ik. Wat nou als het privéleven van iemand het niet toelaat om door te studeren? Wie zegt dat het te maken heeft met het doorzettingsvermogen of de juiste wil van iemand? Er kunnen zoveel nare en logische redenen zitten achter de keuze om geen opleiding te volgen. 

Gemiste kans niet waar? Wij werken graag samen met mensen die gepassioneerd zijn over hun werk. Die mensen met een verhaal of reden. De vraag “Waarom wil jij deze functie”  is voor hen een simpele vraag. Het is gewoon een verlengstuk van zichzelf. De passie en kracht die ik in hun verhaal ervaar is waarvoor ik het doe. Ik geloof in mensen en mogelijkheden!

Time for change

Het is tijd om daar verandering in te brengen. Het wordt tijd voor bedrijven om de waarde achter de persoon te zien in plaats van achter het papiertje. Iedereen verdient een gelijke kans om te laten zien waarom deze functie zo geschikt is voor deze persoon. 

Mijn tip voor alle werkzoekenden die tegen hetzelfde probleem aanlopen als waar ik tegenaan heb gelopen. Laat je niet gek maken door een afwijzing maar haal hier je kracht en les uit om de volgende sollicitatie binnen te slepen. Onthoud waar een wil is, is een weg.

Ga ervoor!

Deveney La Fleur

Chief Happiness Officer

De oplossing waar jij op hebt gewacht!